Zhoršení zraku může způsobit poškození kvality našeho života. Bez dobrého zraku nemůžeme číst, řídit, rozpoznávat tváře ani barvy. Jako prevenci proti zhoršení či ztrátě zraku, bychom měli konzumovat vitamín C a E, betakarotén, zinek a omega 3 mastné kyseliny. Přidáním těchto potravin nejenže zlepšíme zdraví svých očí, ale také bojujeme proti obezitě a diabetes.
Tmavě zelená zelenina
Tmavě zelená zelenina je jednou z potravin, která pomáhá zlepšovat zrak. Mluvíme zde o špenátu, kapustě, vodnici či brokolici. Obsahují antioxidanty, které zabraňují poškození buněk, například lutein chrání oční sítnici před škodlivostí slunečního záření. Vitamín A chrání rohovku oka.
Světle oranžová zelenina
Tato zelenina obsahuje pigment beta-karotenu, který obsahuje taktéž vitamín A. Důvod, proč bychom měli betakarotén přijímat z potravy a ne ve formě doplňků stravy, je ten, že naše tělo spotřebuje pouze takové množství beta-karotenu, které momentálně potřebuje. Patří sem mrkev, batáty, oranžová paprika či dýně.
Citrusy
Citrusy jsou bohaté na vitamín C, který je pro zdraví očí velmi důležitý. Ve spolupráci s flavonoidy, které jsou taktéž v citrusech, snižuje riziko rakoviny a účinků stárnutí (okulární degenerace a šedý zákal).
Lesní ovoce
Borůvky, jahody, černý rybíz – obsahují vitamín C, betakarotén a antioxidanty.
Luštěniny
Obsahují flavonoidy a zinek, který je důležitý pro zdraví sítnice a navíc působí proti šerosleposti.
Ryby
Losos, tuňák, sardinky a makrela obsahují omega 3 mastné kyseliny. Losos obsahuje také silný antioxidant, který je silnější než vitamin C, E či betakarotén co se týká ničení volných radikálů.
Rajčata
Obsahují vitamín A a C, lutein a také lykopen, který je prospěšný očnímu zdraví. Lykopen pomáhá zabránit světlem indukované poškození sítnice, taktéž tvoří prevenci poškození volnými radikály. Vařením se lykopeny stávají lépe stravitelnými.