Černý rybíz
Černý rybíz

Zhoršení zraku může způsobit poškození kvality našeho života. Bez dobrého zraku nemůžeme číst, řídit, rozpoznávat tváře ani barvy. Jako prevenci proti zhoršení či ztrátě zraku, bychom měli konzumovat vitamín C a E, betakarotén, zinek a omega 3 mastné kyseliny. Přidáním těchto potravin nejenže zlepšíme zdraví svých očí, ale také bojujeme proti obezitě a diabetes.

Tmavě zelená zelenina

Tmavě zelená zelenina je jednou z potravin, která pomáhá zlepšovat zrak. Mluvíme zde o špenátu, kapustě, vodnici či brokolici. Obsahují antioxidanty, které zabraňují poškození buněk, například lutein chrání oční sítnici před škodlivostí slunečního záření. Vitamín A chrání rohovku oka.

Světle oranžová zelenina

Tato zelenina obsahuje pigment beta-karotenu, který obsahuje taktéž vitamín A. Důvod, proč bychom měli betakarotén přijímat z potravy a ne ve formě doplňků stravy, je ten, že naše tělo spotřebuje pouze takové množství  beta-karotenu, které momentálně potřebuje. Patří sem mrkev, batáty, oranžová paprika či dýně.

Citrusy

Citrusy jsou bohaté na vitamín C, který je pro zdraví očí velmi důležitý. Ve spolupráci s flavonoidy, které jsou taktéž v citrusech, snižuje riziko rakoviny a účinků stárnutí (okulární degenerace a šedý zákal).

Černý rybíz
Černý rybíz

Lesní ovoce

Borůvky, jahody, černý rybíz – obsahují vitamín C, betakarotén a antioxidanty.

Luštěniny

Obsahují flavonoidy a zinek, který je důležitý pro zdraví sítnice a navíc působí proti šerosleposti.

Ryby

Losos, tuňák, sardinky a makrela obsahují omega 3 mastné kyseliny. Losos obsahuje také silný antioxidant, který je silnější než vitamin C, E či betakarotén co se týká ničení volných radikálů.

Rajčata

Obsahují vitamín A a C, lutein a také lykopen, který je prospěšný očnímu zdraví. Lykopen pomáhá zabránit světlem indukované poškození sítnice, taktéž tvoří prevenci poškození volnými radikály. Vařením se lykopeny stávají lépe stravitelnými.