Ke každé svatbě patří i dobré jídlo. Pohoštění je klíčovou součástí vydařené svatební party a chybět by určitě neměl kus pořádného masa. Zkuste přidat sele na grilu a uvidíte, že občerstvení sklidí velký úspěch. A jak si co nejlépe poradit s grilováním? To se dozvíte v článku.
Obsah
Bez čeho se neobejde pořádná svatební gardenparty?
Pohoštění na zahradní oslavu je trochu jiné v porovnání s rautem v klasické restauraci. Buď se můžete rozhodnout, že se do obstarávání jídla pustíte sami, nebo si najmete cateringovou společnost. V druhém případě jistě získáte kýžený výsledek bez zbytečných obav, že něco zkazíte nebo nedomyslíte. A aby po dobrém jídle nevyschlo v krku, připravte pro hosty nápoje různých druhů. Oblíbené je hlavně pivo, ke kterému si můžete jednoduše zapůjčit výčepní zařízení.
Kromě jídla se pořádná party neobejde bez hudby a předem připravené svatební zábavy. Abyste měli jistotu, že se oslava nepokazí špatným počasím, nezapomeňte také na party stan.
Grilování selete
Nejenom na svatební hostinu, ale i na každou jinou pořádnou party patří grilování selete. Například u Party-pohotovosti si můžete zakoupit nebo pronajmout gril a připraví vám i sele na gril z místního chovu. Pokud se nechcete starat o samotný postup grilování, i to je možné zařídit. Na svatbu může dorazit také obsluha grilu.
Chutně ugrilované selátko doplníte pivním setem, příslušenstvím a dalšími doplňky pro opravdu povedenou grilovací party.
Tipy pro nejlepší výsledek
Cítíte tu lahodnou vůni a chuť, která se vám rozplývá na jazyku? Přesně takové je dobře ugrilované maso. Jenže grilování si žádá svůj postup a dodržení několika základních pravidel.
Na co si dát pozor před grilováním
Před samotným grilováním si vždycky rozmyslete, jaké maso budete grilovat. V tomto případě to bude sele, takže si zjistěte veškeré další podrobnosti ohledně konkrétní přípravy. Množství určete podle počtu lidí. Říká se, že na jednoho strávníka by měl vycházet 1 kilogram živé váhy selete.
Roli hraje také to, jaký gril použijete. Pamatujte i na to, že se o maso musí během celého procesu grilování někdo starat. Pokud nemáte vlastní gril, můžete si gril na sele půjčit.
Příprava masa a grilu
Dalším krokem je příprava masa, kam patří správné napichování, kdy páteř musí být přímo na tyči. Při grilování selete budete potřebovat alespoň dvě vidlice pro dobré upevnění. Pro ještě lepší připevnění se následně používá drátování. Teď je čas na marinádu nebo koření pro dotvoření lahodné chuti a vůně. Na závěr sele přikryjte alobalem a upevněte tak, aby se neuvolnil.
Co se týká grilu, připravte si dostatek kvalitního suchého dřeva, vyberte správné místo bez hořlavých předmětů v dosahu a pusťte se do toho.
A teď se sele griluje
Sele do 30 kilogramů se bude grilovat přibližně 3 hodiny, v případě, že váží kolem 40 kilogramů, budou potřeba zhruba 4 hodiny s tím, že v obou případech probíhá poslední hodinka grilování při sundaném alobalu. Na začátku se griluje více zprudka a po odkrytí alobalu je potřeba sele pravidelně potírat marinádou. Důležité je také to, aby se nezastavilo otáčení selete, které zajišťuje rovnoměrné grilování.
Finální úprava
S potíráním marinádou přestaňte asi 10 minu před odkrajováním, aby mohla naplno vyniknout vlastní chuť masa. První maso se nejčastěji krájí na kýtách v centimetr silných plátcích. Po ořezu je potřeba opět chvíli grilovat, než se může začít řezat další maso.
Největším trikem, jak dosáhnout výjimečné chuti masa, je speciální marináda nebo lák, do kterého se sele naloží. Každý odborník na grilování má jistě své typy, jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku. Nebojte se hledat inspiraci na osvědčené směsi koření do marinád a metody, jak co nejlépe maso naložit. Čím více variant vyzkoušíte, tím větší máte šanci, že se trefíte do skutečného chuťového skvostu, ze kterého budou chuťové pohárky hostů v sedmém nebi.
Nechte si chutnat a užijte si atmosféru!
Nechcete se o nic starat? Party-pohotovost zajistí částečný, ale i úplný servis pro dokonalou svatební party. Kromě veškerého party vybavení zajistí i obsluhu grilu a výčepu. Na klienty zbydou jen dvě povinnosti. Sníst ugrilované maso a užívat si příjemnou atmosféru.