Správná výživa je důležitá pro mentální i fyzické zdraví. Mozek potřebuje živiny stejně jako vaše srdce, plíce či svaly. Ale které potraviny jsou dobré pro mozek?
Celozrnné výrobky
Tak jako všechno ostatní v našem těle, ani mozek nemůže pracovat bez energie. Mozek dostává energii ve formě glukózy obsažené v krvi, která putuje do mozku. Pokud budou tyto dodávky glukózy pomalé, ale trvalé, zaručí to mentální pohotovost po celý den. A pomalé dodávky glukózy zajistí celozrnné výrobky – pečivo, cereálie nebo například těstoviny.
Ryby
Esenciální mastné kyseliny si naše tělo nedokáže samo vyrobit, ale můžeme je přijmout z potravy. Dobrými zdroji jsou lněná semínka, sójový olej, dýňová semínka, ořechový olej, sójové boby a samozřejmě také ryby (nejvíce losos, pstruh, makrela, sleď, sardinky i uzené ryby). Esenciální mastné kyseliny jsou dobré nejen pro funkci mozku, ale také srdce, kloubů a obecného zdraví.
Borůvky
Konzumace borůvek vede ke zlepšení a oddálení ztráty paměti.
Rajčata
Lykopeny, antioxidanty v rajčatech, chrání proti činnosti volných radikálů, které poškozují buňky – a to vede ke vzniku demence, zejména Alzheimerovy choroby.
Vitamíny
Vitamíny B snižují hladinu homocysteinu v krvi – to působí jako prevence proti mrtvici, kognitivním poruchám a Alzheimerovy choroby.
Černý rybíz
Je zdrojem vitaminu C, který je důležitý pro mentální zdraví.
Dýňová semínka
Jedna hrst dýňových semínek zajistí doporučenou denní dávku zinku, který je důležitý pro mentální zdraví a zlepšení paměti.
Brokolice
Vitamín K obsažený v brokolici ovlivňuje kognitivní funkce a vylepšuje také činnost mozku.
Šalvěj
Zlepšuje paměť stejně jako esenciální oleje.
Oříšky
Vitamín E, který je obsažen v oříšcích, působí jako prevence úbytku kognitivních funkcí. Dalším zdrojem vitamínu E je také zelená zelenina, chřest, olivy, semínka, vejce, hnědá rýže a celozrnné potraviny.