Pivo je nejstarším a nejčastěji konzumovaným alkoholickým nápojem na světě – zaslouží si tedy nejen nejvyšší respekt, ale také by mělo být servírováno ve správné sklenici. Její výběr se řídí typem piva – správně vybraná sklenice umožní se rozvinout nejlepším vlastnostem moku a správně ocenit vlastnosti zlatavého nápoje. Každý barman by také měl absolvovat krátké školení a mít k dispozici doplňky, díky kterým se práce za barem nebo výčepem stává pohodlnější. Jaký je rozdíl mezi půllitrovým korbelem a sklenici typu pokal a v jaké sklenici se servírují nejoblíbenější typy piva?
Pivní kultura
Každý alkoholický nápoj se servíruje ve speciální sklenici. Platí to samozřejmě také pro pivo, i když kultura jeho konzumace je fenoménem poměrně nedávné doby. Pivo bylo až do 80. let 20. století nápojem, který do salonů nesměl – popíjení zlatého moku bylo spojováno s dělnickou třídou a konzumovalo se obvykle v tradičních korbelech nebo přímo z lahve. Samozřejmě, zvyk popíjet pivo přímo před obchodem z plechovky nebo z lahve bohužel přetrvává dodnes, ale s kulturou pití piva to nemá nic společného – jde jen o rychlé ukojení žízně. Naštěstí se situace již několik let také v naších zemích začíná měnit. Do módy přichází konzumace kraftového piva z malých řemeslných pivovarů, kde se zlatavý mok vaří v mnoha, často překvapivých stylech a příchutích. Objevují se bary a hospody, kde si můžete vychutnat širokou nabídku kraftových piv. Aktuálně opravdový milovník piva má k dispozici nejen obrovský výběr lahodného moku, ale také většinou ví, v jakém typu sklenice by si měl který typ piva vychutnávat. Neustále rostoucí zájem o zlatavý mok potvrzuje i to, že jeden z nejstarších pivních festivalů v celém světě, Mnichovský Oktoberfest, navštíví ročně přes 6 milionů lidí, což městu přináší příjmy přes miliardu eur.
Korbel, pokal nebo sklenice?
Pivo vypité ve vhodném pivním sklu chutná mnohem lépe – díky němu oceníte nejen jeho chuť a vůni, ale i další vlastnosti, tedy barvu, čirost, pěnivost a texturu. Pivní sklo se dělí na několik základních typů – nejoblíbenější je pivní korbel, tedy nádoba ze silného skla s pevným uchem. Zajímavostí je, že první korbely byly ze dřeva a měly uzavírající víčko. Pivní korbely se nejčastěji používají k servírování tradičních, světlých, spodně kvašených piv, tedy oblíbených piv plzeňského typu a ležáků. Stejně často se pivo čepuje do skla typu pokal, které se někdy zaměňuje se sklenicemi na jiný typ nápojů, i když se v mnohém liší. Pivní sklenice typu pokal připomíná pohár. Je vyrobena z poměrně tenkého skla a číše je osazena na nožce, která slouží k uchopení. Pivní sklenice pokal jsou určeny pro tmavá a světlá svrchně kvašená piva. Velmi dobře se z nich vychutnávají i piva s přídavkem aromatického amerického chmele. Ke konzumaci zlatavého moku se používají také pivní sklenice, které zjednodušeně řečeno připomínají křížence pivního korbelu a sklenice pokal. Není vyrobena z tak silného skla jako korbel, ale často má nožičku, která pohodlně padne do ruky. V závislosti na tvaru se pivní sklenice používají k servírování různých typů zlatavého moku. Pšeničné pivo se podává v kónických sklenicích, proto se jim někdy říká weizen. Belgická piva se obvykle pijí ve sklenicích se šikovnou nožičkou. Tento typ skla je často uváděn jako typ tulipán.
Mezi další oblíbené typy pivních sklenic patří: baňatý snifter velmi připomínající skleničku na koňak a elegantní pohár na nožičce typu goblet. Sniftery a sklenice ve tvaru tulipánu se používají především k degustaci.
Nezbytné vybavení
Každý barman nebo výčepní obsluhující v pivním baru nebo hospodě by měl mít kromě sady různých sklenic k dispozici užitečné, profesionální doplňky. Nejdůležitější je samozřejmě otvírák pivních láhví – někteří zákazníci preferují láhvové pivo. Druhým velmi důležitým doplňkem je výčepní zařízení pro čepování piva. K narážení sudů se používá speciální kladiva nebo narážecí hlavy. Vyplatí se také pořídit nerezový odkapávač, stěrky na pivní pěnu z kelímku a speciální sada na pravidelné čištění potrubí přivádějících zlatý mok do výčepu.