Ořechovka patří mezi tradiční české alkoholické nápoje. Výroba probíhá macerováním nezralých vlašských ořechů v lihu, přičemž k docílení ojedinělé chuti se používají různé druhy koření a bylinek. Ořechovku zvládnete vyrobit i doma, ovšem ne vždy se podaří dospět k lahodné chuti.
Ořechovka jako taková se vyznačuje tmavě hnědým odstínem a obsahem alkoholu v rozmezí od 30 do 40 procent. V současné době existuje několik různých postupů výroby, ale základní ingredience zůstávají víceméně stejné. Potřebujete nezralé vlašské ořechy, líh (vodka, slivovice, rum), hřebíček, pomerančovou kůru, skořici a cukr. V některých receptech najdete i ingredience navíc, jako jsou mandle, muškátový květ, vanilka, jalovec a další.
Obraťte se na českého výrobce ořechovky
Jestliže nemáte čas vyrobit si vlastní ořechovku, udělejte si zásobu od českého výrobce. Ořechovka v internetovém obchodu PanAlfred.cz je vyrobena z plodů ořešáku vlašského. Výrobce používá kvalitní líh, do něhož přidává koření a další přísady, s nimiž docílí unikátní a lahodné chuti. V láhvi najdete tmavě hnědý mok s výraznou chutí, kterou si vskutku zamilujete.
Proč pít ořechovku?
Samozřejmě nepodporujeme nadměrné pití alkoholu, které vede k alkoholismu. Spíše chceme podotknout, že v menší míře, například štamprle denně, má ořechovka i blahodárné účinky na organismus. Svým složením napomáhá trávení, a proto se velice často doporučuje, aby se pila po jídle jako digestiv.
Zmíněná online prodejna PanAlfred.cz má v nabídce tři druhy ořechovky, a to pokaždé z jiné likérky a s jiným poměrem alkoholu. Sudličkova ořechovka má 30 % alkoholu, ořechovka Ullersdorf zase 35 %. Ještě se dá koupit silnější varianta, a to chvalešovický ořechový likér s 38 %. Kterou z nabízených lahví vyzkoušíte?