Stévie
Stévie

Stévii užíváme jako extrakt v prášku, místo mnohem kaloričtějšího (a méně sladkého) cukru.

Pozitiva stévie oproti cukru:

  • Neposkytuje sladké prostředím kvasinkám typu Candida.
  • Může pomoci při regulaci krevního cukru.
  • Nezpůsobuje zubní kaz.
  • Může snižovat krevní tlak.
  • Je bez kalorií.
Stévie
Stévie

Negativa stévie:

  • Může způsobit neplodnost (toto tvrzení není podloženo klinickými studiemi).
  • Ovlivňuje hormony, čímž může způsobit problémy s hormony.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Způsobuje hypoglykemii.
  • Může působit rakovinotvorně.
  • Namáhá nadledviny.

Jak je to tedy s bezpečím?

Otázka, zda je konzumace stévie ve velkém bezpečná, závisí do jisté míry na tom, co lidé rozumí pod pojmem „stévie“. Obecně se jako potravinářské látky neschvalují listy ze stévie nebo extrakty ze syrové stévie. Studie, které byly provedeny o stévii vzbuzují obavy – zejména co se týče kontroly krevního cukru, účinky na reprodukční, kardiovaskulární a renální (vylučovací) ústrojí.

Avšak je povoleno používat chemickou látku ze stévie jako přídatnou potravinářskou látku, která je obecně považována za bezpečnou. Ale i nadále existují určité zdravotní obavy ohledně užívání stévie. Stévie může způsobit nízký krevní tlak, což může být problém u lidí, kteří už užívají léky na snížení krevního tlaku (například inzulín či perorální léky na diabetes). Užívání stévie je pak nutné konzultovat se svým lékařem.

Interakce stévie je také možná s protizánětlivými léky, antimikrobiálními látkami, léky proti rakovině, léky proti virózám, léky potlačující chuť k jídlu, s léky na snížení cholesterolu, léky, které zvyšují močení (odvodňovací léky), léky na plodnost a další.

Předtím, než se rozhodnete užívat stévii ve velkém, konzultujte to se svým lékařem.