Chaga (lat. Inonotus Obliquus) je houba, která roste na břízách v chladnějších klimatických podmínkách (zejména na severní polokouli). Na první pohled vypadá houba podivně – vůbec ne jako houba!
Zdravotní účinky chagy:
- Podporuje imunitní systém – chaga obsahuje beta-D-glukany, které pomáhají funkci imunitního systému. Chaga posiluje imunitní systém, když je to nutné, když to nutné není, účinnost chaga poleví. Chaga také aktivuje imunitní buňky, které bojují proti rakovině.
- Uklidňující účinky – Chaga podporuje integritu cév a v době podráždění poskytuje zklidňující účinky. To může být užitečné pro ty, kteří trpí bolestmi, záněty či cukrovkou.
- Vředy a gastritida – východní kultura používala chagu pro podporu zdraví gastrointestinálního traktu. Většina vředů je způsobena bakteriemi, takže dobře fungující imunitní systém může tento patogen překonat.
- Normální krevní tlak a hladina cholesterolu – kyselina betulinová obsažené v houbě, je schopná odštěpit LDL cholesterolu (špatný cholesterol) v krevním řečišti.
Houba chaga versus ostatní superpotraviny
Když už je tedy houba chaga superpotravinou, je nasnadě srovnat ji s jinými superpotravinami.
- Quinoa vs. chaga
Quinoa je dobrým zdrojem flavonoidů, vitamínu a antioxidantů. Taktéž ovlivňuje srdeční a respirační zdraví a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Chaga obsahuje menší úroveň antioxidandů.
- Goji vs. chaga
Goji obsahují vysoké množství polysacharidů, z nichž nejznámější je pektin. Chaga obsahuje nejvíce polysacharid zvaný chitin, který je přínosný pro lidskou spotřebu. Typická moderní strava obsahuje mnoho pektinu a málo nebo žádný chitin.
- Avokádo vs. chaga
Avokádo obsahuje spoustu přínosných živin, jako je vitamín D a kyselina listová. Kombinace těchto dvou živin spolu s lipidy poskytují nižší hladinu cholesterolu a zajišťují také lepší srdeční zdraví. Chaga obsahuje beta-D-glukany, které zlepšují hladinu cholesterolu tím, že zabraňují, aby byl cholesterol uvolněn do krevního řečiště v průběhu trávení.