Středomořská strava je na jihu Evropy, zejména Kréta, Řecko a jižní Itálie. Dnes se do ní připojují i státy jako je Španělsko, jižní Francie a Portugalsko (přesto, že Portugalsko nemá přístup ke Středozemnímu moři).
Středomořská dieta se stala velmi populární v 90. letech 20. století, kdy ji zpopularizoval americký vědec Ancel Keys. Z Ameriky se pak dieta rozšířila do celého světa.
Co obsahuje středomořská dieta?
- Spousta rostlinných potravin.
- Čerstvé ovoce jako dezert.
- Velké množství luštěnin, ořechů a cereálií (pšenice, oves, ječmen, kukuřice a hnědá rýže), semínka.
- Olivový olej jako hlavní zdroj tuků.
- Sýry, jogurty jako hlavní zdroj mléčných výrobků.
- Mírné množství ryb a drůbeže.
- Ne více než čtyři vejce za týden.
- Malé množství červeného masa.
- Víno.
- 25 % až 35 % kalorického příjmu tvoří tuky (avšak nasycené tuky méně než 8 % z příjmu kalorií).
Zdravotní přínosy středomořské diety
Strava založená na rostlinné bázi snižuje nebo eliminuje genetickou náchylnost lidí k rozvoji chronických onemocnění, jako je diabetes typu 2, kardiovaskulární onemocnění a rakovina.
Středomořská dieta také pomáhá snížit genetické riziko vzniku mrtvice.
Zdraví srdce
Potraviny, jako je zelenina, ořechy, mastné kyseliny, dokážou příznivě ovlivnit zdraví srdce. Všechny tyto potraviny jsou součástí středomořské diety. Taktéž je zde nižší riziko vzniku infarktu a kardiovaskulárních úmrtí.
Rakovina endometria
Středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších diet. Její konzumace může pomoci ke snížení vzniku rakoviny endometria (děloha) u žen až o polovinu.
Rakovina prsu
Olivový olej má schopnost snížit riziko vzniku rakoviny prsu. Ryby a zelenina toto riziko ještě více snižují.
Zdraví střev
Středomořská dieta také prospěšně ovlivňuje i zdraví střev, díky velkému obsahu vlákniny a mastných kyselin.