Antokyany jsou druhem flavonoidů. Jsou známé pro své antioxidační účinky, a to dokonce v dvojnásobném množství než vitamín C!

Zvýšení kognitivních funkcí

Protože antokyany jsou antioxidanty, bojují proti oxidačním poškozením – které způsobují stárnutí mozku a zhoršení paměti. Mimoto antokyany podporují schopnost učení a paměti.

shutterstock_136041917

Udržují zdravá játra

Játra jsou největším orgánem lidského těla a hrají důležitou roli ve vitálním životě. Nejen, že proměňují živiny a materiál, který naše tělo dokáže využít, také tyto živiny hromadí a zásobují jimi buňky, regulují hormony a zajišťují detoxikaci těla.

Prevence proti rakovině

Stejně jako ostatní antioxidanty, i antokyany jsou schopny bojovat proti volným radikálům v těle. Tyto volné radikály napadají zdravé buňky a dovedou způsobit rakovinu.

Snižují vysoký cholesterol

Vysoký cholesterol v krvi je jedním z rizikových faktorů pro vznik srdečních chorob a jedním z největších zabijáků v ČR. Antokyany zvyšují „dobrý“ cholesterol a současně snižují „špatný“ cholesterol v krvi.

Zlepšují zrak

Antokyany nejenže zlepšují zrak, také ho chrání. Tento efekt ale působí jen 24 hodin po požití antokyanů.

Potraviny, které obsahují antokyany

Antokyany jsou snadno rozpoznatelné, vyskytují se v ovoci a zelenině, obilí a květinách, které mají modrou, fialovou a červenou barvu. Zde jsou konkrétní příklady potravin bohatých na antokyany:

  • Lesní plody: borůvky, ostružiny, jahody, maliny, bezinky, brusinky – to vše patří pod lesní ovoce. Jsou skvělým zdrojem antioxidantů.
  • Třešně: Kyselé třešně obsahují více antokyanů než sladké. Čím tmavší ovoce, tím více antokyanů. Třešně jsou dobré jako prevence svalové bolesti po tréninku, osteoartritidě a dně.
  • Růžové hrozny: Mimo antokyanů obsahují také látku, která rozpouští krystalky kyseliny močové a napomáhá tak při dně a revma. Taktéž blokují volné radikály, které způsobují stárnutí a rakovinu.
  • Bílé víno: Víno se vyrábí z hroznů a je taktéž plné antokyanů. Červené víno navíc snižuje krevní tlak a cholesterol.
  • Švestky: Jsou známé také pro své laxativní účinky.
  • Další potraviny: Lilek, červené zelí, hnědá rýže, fazole, granátové jablko, olivy, červená cibule, fíky, batáty, ředkvičky, mango, červená řepa.