Chcete se ocitnout v pohádce? Navštivte podzimní Jihočeský kraj! Najdete tu stovky rybníků zahalených do barevné přírody i kulturní památky.

Udělejte si výlet do jižních Čech

Jihočeský kraj v sobě ukrývá pro každého něco. Malebná historická města jsou protkaná úzkými uličkami, které vedou od centra do odlehlých městských částí. Stovky kilometrů cyklostezek nabídne nevšední podívanou na barevně zabarvenou přírodu, která je ozvláštněna stovkami rybníků. A nechybí samozřejmě ani řada kulturních památek, které rozhodně stojí za to navštívit. Připravili jsme pro vás praktického průvodce, kam vyrazit, pokud se rozhodnete pro návštěvu Jihočeského kraje.

Strakonice

Kdo by neznal strakonického Švandu dudáka? Právě odtud pochází a má tu svou bronzovou sochu, která stojí uprostřed Velkého náměstí pod historickou budovou místní radnice. Jen několik málo minut od centra dojdete k řece Otavě, nad kterou se tyčí hrad Strakonice. Z místní věže uvidíte až na vrcholky kopců Šumavy. U hradu také najdete malou ZOO.

Cesta do Strakonic: Vlastním vozem trasou dlouhou 113 km zdoláte za cca 1,5 hodiny. Pro pohodlnou jízdu doporučujeme cestovat po dálnici, na kterou je potřeba elektronická dálniční známka. Tu si zakoupíte u nás jednoduše online.

Písek

Dalším městem, které stojí za to v jižních Čechách navštívit, je Písek. Historické centrum vás doslova ohromí. Náměstí je zdobené barokními domy. Vyjít si můžete na zdejší hrad nebo se projít po nejstarším dochovaném kamenném mostě v Česku.

Cesta do Písku je z Prahy dlouhá 108 km a trvá přibližně 1,5 hodiny.

Orlická přehrada

V polovině minulého století byla na řece Vltavě vybudována jedna z nejvýznamnějších přehrad v České republice. Nese název Orlická přehrada. Na délku měří skoro 70 km a pyšní se největší betonovou hrází v Čechách. Hráz i vodní elektrárnu Orlík můžete navštívit v komentovaných prohlídkách, které probíhají denně. Je však nutné se na ně předem objednat. Kolem přehrady se můžete projít nebo projet na kole po turistických trasách.

Zámek Orlík

Když už budete na Orlíku, doporučujeme zajít na místní zámek. Majestátní stavba je usazena na skalním ostrohu přímo u přehrady. Právě po něm byla vodní nádrž pojmenovaná! Zámek byl původně hradem a sloužil pro vybírání cla u projíždějících lodí.

Cesta na Orlík je z Prahy dlouhá 82 km a autem trvá přes hodinu. Pro pohodlnější cestování doporučujeme zakoupit dálniční známku. Ideální volbou bude 10 denní dálniční známka, se kterou můžete vyrazit na výlety po České republice i do dalších vzdálenějších měst. A pokud budete mít čas, doporučujeme vyrazit také na Slovensko a pochutnat si na všudypřítomných husích a kachních hodech, které k podzimu neodmyslitelně patří. Na Slovensko se vám budou hodit slovenské dálniční známky, pro pohodlnější cestování.