Svatba, vysněný den zamilovaného páru, ale zároveň finanční strašák. Taková svatba se vším všudy, může být finančně nákladná. S trochou kreativity a pečlivě naplánovaným rozpočtem, můžete mít nádherný den, aniž byste se zruinovali. Vážně to jde.

1. Stanovte si střízlivý odhad rozpočtu

Prvním krokem je stanovit si celkovou částku, kterou jste ochotni za svatbu utratit. A počítejte ještě s něčím navíc. Výslednou částku rozdělte do jednotlivých kategorií, jako je místo, catering, oblečení, dekorace, a další. Udělejte si seznam priorit a zaměřte se na ty položky, které jsou pro vás nejdůležitější.

2. Vyberte vhodné datum

Cena svatby se může výrazně měnit v závislosti na jeho datu. Je to jako s dovolenou. Svatba v hlavní sezóně, tedy od jaro do konce léta, vás vždy vyjde dráž než mimo hlavní svatební sezónu. Nebo během pracovního dne, kdy bývají ceny nižší.

3. Sestavte si rozumný seznam hostů

Menší svatba neznamená méně zábavy. S menším počtem hostů ušetříte na jídle, pití a pronájmu většího místa. Pozvěte jen ty nejbližší a nejdůležitější.

4. DIY dekorace a výzdoba

Vytvořte si vlastní svatební dekorace. Na internetu najdete mnoho nápadů a inspirací na krásné, ale přitom levné dekorace a doplňky. Můžete například vytvořit vlastní květinové aranžmá, pozvánky, svíčky, jmenovky na stoly nebo i takové doplňky jako je krabička na svatební přání.

6. Pronájem místo nákupu

Pronájem svatebních šatů, obleků a dekorací dokáže rozpočtu výrazně ulehčit. Existují firmy, které se přímo na zapůjčení těchto věcí specializují a nabízí širokou škálu potřeb a doplňků za zlomek ceny, které byste jinak dali za jejich nákup. Navíc, většinu z těchto věcí stejně už po obřadu nepoužijete.

9. Ušetřete na květinách

Květiny mohou být jednou z nejdražších položek. Proto sáhněte raději po sezónních a místních květinách, které jsou levnější. Můžete použít dokonce i umělé květiny nebo se zaměřit jen na zelené dekorace.

10. Chytré použití svatebních doplňků

Některé doplňky, jako například krabička na svatební přání, mohou být nejen krásné, ale i praktické. Vyberte si několik kvalitních kusů, které dodají vaší svatbě elegantní vzhled a můžete je použít opakovaně.

Jak vidíte, i s málem můžete vyčarovat nádhernou svatbu, která nebude zbytečně zatěžovat váš rozpočet. Pamatujte, že nejdůležitější je oslava vaší lásky a společného života, a to jde i bez extravagantních výdajů.